• https://www.facebook.com/yanginmalzemeleri
  • https://twitter.com/URS_Yangin
Misyonumuz Vizyonumuz
Yangın Malzemeleri
Müşterilerimiz
Yangın Söndürme Sistemleri
Yangın Malzemeleri
Yangın Rekoru
Kalite Politikamız
Tüplü Yangın Dolabı
Şirket Profili
İtfaiyeci Bareti
 Yangın Malzemeleri Fiyat Listesi
Yangın Dolabı Çeşitleri
Site Haritası
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.037435.1778
Euro36.390736.5365
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam115
Toplam Ziyaret358437
Takvim
Yangın Tüpleri

YANGIN TÜPLERİ NEDEN KULLANILMALIDIR

Büyüklerimiz dikkat edin üç şey var ki ihmale gelmez demiştir. Şayet ihmalkar davranırsanız faturası ağır olabilir diye yıllar önce uyarmışlar. Bunlar borç, hastalık ve yangındır. Bunları hafife alan insanların akıbetinin genelde üzücü olduğunu hepimiz görmekteyiz. Bilgi eksikliği nedeniyle üzücü olayların yaşanmaması için  Yangın Tüplerinden bahsetmek yararlı olacaktır.

Yangın deyince aklımıza  ilk gelen şey Yangın Tüpleridir. Çevremize baktığımızda, Yangın Tüpleriyle ilgili üç grup görüyoruz.

1. grup : Aldığı eğitim nedeniyle önemine inandığı veya bir yangında kendisinin, çevresindeki bir yakının zarar gördüğü ya da yangın söndürme  cihazı nedeniyle en az zararla kurtulduğunu gördüğü için  bulunduruyor. Sürekli periyodik kontrolünü yapıyor ve  cihazın doğru kullanımını biliyor.Her fırsatta çevresindeki insanları bu noktada bilgilendirmeye ve ilgilendirmeye çalışıyor.

2. grup : Resmi veya özel kurumlarda denetimlerde sorulduğu veya aldığı araçla geldiği, işyeri ruhsatı alırken, ihaleye girerken istendiği için bulunduruyor. Hiç denemediği için, kullanımını doğru dürüst bilinmiyor, cihazın boş veya dolu olması fark etmiyor. İstenmesini, boşa masraf olarak görüyor.

3. grup  : Bilgi eksikliği nedeniyle bulundurmuyor. Fakat yangın söndürme cihazı bulundurduğunda ve doğru kullanımını bildiğinde ihtiyaç halinde kendisine ve çevresine neler kazandırabileceği hayatın içinden örneklerle kendisine anlatıldığında derhal bulundurmaya çalışıyor.

Bu bağlamda ‘’ yangınlar için küçük küçük masraf yapmaktan çekinmeyiniz. Zira büyük büyük gemileri küçük küçük delikler batırır’’ diyen filozoftan hareketle bu işin mutlaka ciddiye alınması herkesin yararına olacaktır.

Bu nedenle; Resmi işlerimizde istendiği için yıllar önce bir defa alınmış, depoya atılmış ve belki soran olur düşüncesiyle göstermelik olarak bulundurulan, kullanım dışı olan, dolu veya boş olduğu bilinmeyen yangın söndürme cihazı bulundurmaktan kesinlikle kaçınılmalıdır.

Yönetici ve  Amir konumunda bulunan yetkililer bu işi küçümsemeyerek ara sıra da olsa gittikleri yerlerde Yangın Tüplerine bakmaları çok faydalı olacaktır. Zira  "ön tekerleği, arka tekerlek takip eder veya telkinden çok, temsil önemlidir"  diye güzel bir atasözümüz var.

Fiziksel olarak mevcut bulunan Yangın Tüpleri, ihtiyaç halinde kullanılmak üzere daima fonksiyonel olarak kullanılabilir durumda olmalıdır. Bu noktada öncelikle  resmi kurumlar ve araçlar örnek olmalıdır.

Evlerimizde, iş yerlerimizde, apartmanlarımızda ortak alanlarda kullanımını bilmek şartıyla, mutlaka yangın söndürme cihazı bulundurulmalıdır. Denizli web tasarım

 

Önerilen Siteler

Kiralık Vinç ve Kiralık Forklift hizmetini Kiralık Sepetli Vinç adresinden alabilirsiniz. Vinç kiralama hizmetleri firmasından tüm İstanbul ilçe ve semtleri için alınabiliyor.

Hürriyet Medikal

Hasta yatağı kiralama fiyatları 

Tekerlekli Sandalye

Hasta Yatağı Kiralama

Standartlara uygun olmayan yangın hortumu ve yangın vanası insanların hayatını tehlikeye atıyor.

Standartlara uygun olmayan yangın tüpleri, insanların hayatını tehlikeye atıyor. Türkiye’de denetimi yeterince yapılmadığı için yangın söndürme tüplerinin içine maliyeti düşürmek için mermer tozundan köpek mamasına kadar farklı malzemelerin konulduğu ortaya çıktı.

YANGINA ilk müdahale anında en hızlı önlemlerden biri olan yangın söndürme tüpleri, Türkiye’de hayat kurtarmak yerine insan hayatını tehdit ediyor. Denetimlerin yetersizliğinden kaynaklanan boşluğu değerlendiren birçok yangın söndürme tüpü üreticisi, maliyetleri düşürmek için başta mermer tozu, traş köpüğü ve hatta köpek maması yapılması için kullanılan malzemeleri kullanıyor. Söz konusu malzemelerin kullanıldığı tüpler, yangını söndürmek yerine yangının şiddetini arttırıyor.

KOD NUMARALARINA DİKKAT

Geçen haftalarda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma, yangın söndürme tüpleri konusundaki sorunu ortaya çıkarttı. Türkiye’de üretilen veya yurtdışından ithal edilen yangın söndürme tüplerinin üzerinde kullanılacak alana göre değişen bazı kod numaralarının olması gerekiyor. ‘21A’ koduna sahip yangın söndürme tüpleri, minimum 2 metre 10 cm uzunluğunda 50 tane kalası ve kağıt gibi maddeleri söndürebiliyor. Bunun yanı sıra ‘133B’ kodlu yangın söndürme tüpleri ise 80 litrelik akaryakıtı söndürülebilecek performansa sahip durumda. Ancak standartlara uygun olmayan ve daha fazla kâr etmek isteyen üretici şirketler, tüplerin içine koydukları malzemelerle insanların hayatını tehlikeye atıyor.

TÜPE MERMER TOZU

Yangın söndürme şirketlerinden aldığımız bilgilere göre söz konusu malzemelerin başında mermer tozu veya taş tozu geliyor. Ağırlıklı Eskişehir’den kamyonlarla getirilen mermer tozları, standartlara uygun olmayan yangın tüpü üreten şirketler tarafından satın alınıyor ve son kullanıcıya ulaşan tüplerin içine konuluyor. Bunun yanı sıra yangın tüplerine konulan maddeler arasında saç spreyi, traş köpüğü, jel, deodrant, spreylerin yapılabilmesi için gerekli olan maddeler Tirklorflormetan, Diklordiflormetan, Klorpentafloretan, Tirkloretan’ın yanı sıra kuru köpek mamalarının koruma maddesi de yangın söndürme tüplerinin içerine konuluyor.

20 TL’nin altında olmaz

STANDARTLARA uygun olmayan yangın söndürme tüplerinin anlaşılabilmesi satın alınacak fiyat önemli bir etken olarak gösteriliyor. İsmini açıklamak istemeyen bir üretici 1 kilogramlık yangın söndürme tüpünün maliyetinin 15 TL civarında olduğunu söyledi. Şirketin ve satıcının kârıyla beraber bu rakamın 20 TL’nin üzerine çıktığını ifade eden üretici, “Bu yüzden 20 TL’nin altına alınacak yangın tüplerinin standartlara uymama oranı artıyor. Ancak ‘merdiven altı’ olarak belirtilen sahte yangın tüpü üreticileri kasıtlı olarak fiyatları yukarıya çekiyor” dedi.

Yangın tüplerinin bakımı nasıl yapılmalı

UZMANLARIN paylaştığı bilgilere göre yangın tüplerinin basınçları her ay kontrol edilmesi gerekiyor. Tüplerin üzerinde olması gereken manometre yani basınç ölçerin yeşil bölgede içinde yer alacak. Bunun yanı sıra yeni yangın söndürme tüpü alanlar en az 6 ay en fazla ise 1 yıl içinde tüpü aldıkları şirkete veya uzman bir şirkete ‘TS ISO 11602-2’ standardı dahilinde bakım yaptırmak zorunda. Bunun yanı sıra yangın tüpleri yerden 90 cm yukarıda duvara asılması gerekiyor.

Denetim sonrası malzeme değişiyor

YANGIN söndürme cihazları pazarındaki en büyük sorunlardan biri denetimlerin yeterince yapılmaması olarak paylaşılıyor. Konu hakkında bilgi veren Hassa Yangın Söndürme Sistemleri Genel Koordinatörü Hasan Sarıcı, üretici şirketlerdeki yangın söndürme tüpleri yerine satışta olan ürünlerin kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Sarıcı, “Sanayi Bakanlığı yetkilileri, üretici şirketlere giderek kontrolleri gerçekleştiriyor. Ancak asıl sorun son kullanıcıya ulaştırılan yangın tüplerinden kaynaklanıyor. Denetleme sırasında yetkililere standartlara uygun yangın söndürme tüpleri gösterilirken raflarda yer alan veya son kullanıcıya ulaşan ürünler genellikle standartlara uymuyor. Bu yüzden denetlemelerin çat kapı ve sıklıkla yapılması gerekiyor” diye konuştu. Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) ise belgeyi verdikten sonra da denetim gerçekleştirmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Sarıcı, şirketlerin standartlara uygun örneklerden sonra  tüpün içindeki malzemeleri değiştirdiğini kaydetti.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/index/yangin_sondurme_cihazlari

  
6190 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın